Οι υδατάνθρακες είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και νερό και μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη αποτελούν τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε από την τροφή. Ως πηγή ενέργειας αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Η λειτουργικότητα τους στον οργανισμό είναι πολύ σημαντική για την ευεξία του ανθρώπου. Συμβάλουν στην λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην κίνηση των μυών και στην διατήρηση των κυτταρικών και εγκεφαλικών λειτουργιών μεταξύ άλλων.
Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους απλούς και τους σύνθετους, ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, και τον τρόπο που τους αξιοποιεί το σώμα μας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, περιέχουν μεγαλύτερες αλυσίδες μορίων σακχάρων. Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τους αποδομήσει και να τους χρησιμοποιήσει.
Οι απλοί υδατάνθρακες σχηματίζονται από εύπεπτα, βασικά σάκχαρα, που δεν έχουν μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό. Συνήθως τους συναντάμε σε πρόσθετα όπως ζάχαρη και σιρόπια.
Ο γλυκαιμικός δείκτης ορίζει πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες σε ένα τρόφιμο αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Η σύσταση για τον γενικό πληθυσμό είναι οι υδατάνθρακες να αποτελούν περίπου 45-65% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Παρόλα αυτά εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν διατροφικές προσεγγίσεις που περιορίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους υδατάνθρακες στην διατροφή. Μακροπρόθεσμα οι συνέπειες στον οργανισμό έχουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις στην διατροφή.
Πηγές υδατανθράκων: φρούτα και οι χυμοί τους, λαχανικά, μέλι, όσπρια, δημητριακά, ρύζι, σιτηρά, βρώμη, ξηροί καρποί, μακαρόνια.
Comments