Έχεις δοκιμάσει δεκάδες προγράμματα διατροφής που υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους; Μήπως κατάφερες να χάσεις μερικά κιλά αλλά δυστυχώς πολύ σύντομα τα ανέκτησες και πάλι; Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι και οδηγούνται στην απογοήτευση σχετικά με τη διαχείριση του βάρους τους.
Μην ανησυχείς! Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαντήσεις που ζητάς σχετικά με τις αποτυχημένες προσπάθειες αδυνατίσματος. Ίσως, το να εντοπίσεις τι κάνεις λάθος σε βοηθήσει να κάνεις τις σωστές επιλογές.
Ο σπουδαιότερος λόγος που δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής είναι ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει σχεδιαστεί για εσένα! Ίσως πρόκειται για κάποιο διαιτολόγιο που βρήκες αναρτημένο στο διαδίκτυο ή σε κάποιο περιοδικό, ίσως πάλι να είναι διαιτολόγιο που σύνταξε κάποιος επαγγελματίας διατροφολόγος για κάποια φίλη/ο σου ή τη μαμά σου. Όπως και να έχει, η συχνότερη και καθοριστικότερη αιτία που σταματάς να ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής είναι ότι το πρόγραμμα δεν προορίζεται για εσένα, επομένως δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σου.
Τα διαιτολόγια που συντάσσονται από τον επαγγελματία Διαιτολόγο – Διατροφολόγο οφείλουν να είναι εξατομικευμένα και να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του καθημερινότητα. Αυτό σημαίνει πως οι ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι διαφορετικές στον κάθε οργανισμό καθώς και ο καταμερισμός τους μέσα στην ημέρα διαφοροποιείται ανάλογα με την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου. Για παράδειγμα, πόσο εύκολα μπορούν να καταναλώσουν τις ίδιες μικρές ποσότητες φαγητού τρεις άνθρωποι που ζυγίζουν 120 κιλά, 90 κιλά και 70 κιλά αντίστοιχα;
Θα μπορούσε ένας φοιτητής με μηδενική εξοικείωση με το μαγείρεμα να παρασκευάζει τα ίδια γεύματα με κάποιον άνθρωπο που μαγειρεύει εδώ και χρόνια; Είναι σωστό κάποιος που δουλεύει βράδυ να καταναλώνει το τελευταίο του γεύμα στις 8; Πιθανότατα συμφωνούμε πως η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ‘’όχι’’!
- Αφού όλα αυτά μου φαίνονται λογικά, γιατί δεν αρκούν για να με αποτρέψουν να ακολουθήσω ένα διαιτολόγιο που δεν σχεδιάστηκε για εμένα; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την δίνει ο δεύτερος σπουδαιότερος λόγος μη προσκόλλησης σε προγράμματα διατροφής, ο οποίος είναι η υπερβολική κινητοποίηση.
Αναλυτικότερα, όταν αποφασίζεις να βάλεις ένα πρόγραμμα στον τρόπο ζωής και τη διατροφή σου, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι τόσο αποφασισμένη/ος να πετύχεις το στόχο σου που είσαι διατεθειμένη/ος να κάνεις τρομερές θυσίες. Στο βωμό της απώλειας βάρους λοιπόν, οι πρώτες που θυσιάζονται είναι οι ανάγκες σου! Αυτό σημαίνει πως είσαι διατεθειμένη/ος να πεινάσεις ΠΟΛΥ ή να φας φαγητά που δεν σου αρέσουν ή δεν σε ικανοποιούν ή να στερηθείς άλλα που πραγματικά αγαπάς. Θα μπορούσες όμως να στερηθείς εφόρου ζωής ένα τρόφιμο που λατρεύεις και να τρέφεσαι αποκλειστικά με εκείνα που δεν σου αρέσουν;
Όπως μαντεύεις σωστά, η κινητοποίηση είναι μία πανίσχυρη αρετή με πολύ μικρότερη διάρκεια από αυτή που μπορείς να αντιληφθείς όταν σε καταβάλει. Οι αλλαγές λοιπόν, οι οποίες δεν είναι μόνιμες, είναι αδύνατο να έχουν ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Πρόκειται να εγκαταλείψεις πολύ σύντομα μία ακραία προσπάθεια που δεν συνοδεύεται από υπομονή.
-Κατάφερα να πετύχω τον στόχο μου αλλά μόλις σταματάω τη δίαιτα παίρνω ξανά κιλά οπότε την επαναλαμβάνω κάθε μερικούς μήνες. Θα είμαι μία ζωή σε δίαιτα;
Πράγματι, αν κάθε φορά που πετυχαίνεις το στόχο σου επιστρέφεις στις παλιές σου διατροφικές συνήθειες τότε το ίδιο θα κάνει και το βάρος σου επιστρέφοντας στις προηγούμενες τιμές. Αυτό δε σημαίνει πως θα βρίσκεσαι μόνιμα σε υποθερμική διατροφή, απλώς χρειάζεται να φροντίσεις για τη διατήρηση τις απώλειας.
Για να το καταφέρεις αυτό είναι απαραίτητο, φτάνοντας στον στόχο βάρους, να έχεις υιοθετήσει τις αλλαγές στη διατροφική σου συμπεριφορά εφ’ όρου ζωής. Επιπλέον, χρειάζεται να έχεις εκπαιδευτεί ώστε να φτιάχνεις το πιάτο, τη μερίδα σου και να συνδυάζεις σωστά τα τρόφιμα σε κάθε γεύμα. Τέλος, δεδομένου ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι απαγορευμένο σε μία ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να συνηθίσεις τη συχνότητα και την ποσότητα στην οποία μπορείς να καταναλώνεις τα τρόφιμα που σου αρέσουν, χωρίς να επηρεάζουν το βάρος σου.
Οι παραπάνω λόγοι σίγουρα δεν είναι οι μοναδικοί που μας κάνουν να διακόπτουμε ένα πρόγραμμα διατροφής αλλά είναι οι συνηθέστεροι. Εντοπίζοντας τα τρωτά μας σημεία είναι πιθανότερο να κάνουμε μία πιο ολοκληρωμένη και στοχευμένη προσπάθεια, με καλύτερα αποτελέσματα.
Comments