Το αλάτι, γνωστό και ως νάτριο χλωρικό, είναι ένα από τα πιο κοινά χρησιμοποιούμενα μεταλλικά άλατα. Η χημική του σύνθεση είναι NaCl, με το νάτριο (Na) να προέρχεται από την ομάδα των αλκαλικών μετάλλων και το χλώριο (Cl) από την ομάδα των αλογονιδίων.
Το αλάτι έχει πολλές χρήσεις, κυρίως ως πρόσθετο γεύσης στη μαγειρική και ως διατηρητικό τροφίμων. Επίσης, χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως η παραγωγή χλωρίου και υδροξειδίου νατρίου, καθώς και στον τομέα της αλατοποίησης για τον καθαρισμό του
νερού.
Το αλάτι χρησιμοποιείται σε πολλές λειτουργίες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Συμμετέχει στη διαδικασία της μυϊκής συστολής, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στον πολλαπλασιασμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, διευκολύνει την διαδικασία της πέψης, συντελεί στην έκκριση των γαστρικών υγρών, συντελεί στην ενίσχυση και ισορροπία του θυρεοειδή και τέλος καταπολεμά τα οιδήματα, διότι συμβάλλει στην απορρόφηση του καλίου.
Η επιτρεπόμενη ποσότητα νατρίου ανά ημέρα είναι 1500 mg για ενήλικες εώς 50 ετών.
Τρόποι να μειώσουμε το αλάτι στην διατροφή μας: αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αντικατάσταση αλατιού στο μαγείρεμα με μπαχαρικά και βότανα, ώστε τα φαγητά
Διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων, προσέχοντας την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.
Comments